امروزه یکی از اهداف مهم هر حکومتی، حفظ بقای ملی می باشد و بقای ملی ارتباط مستقیمی با امنیت ملی دارد. از سوی دیگر امنیت ملی هر کشوری از نظر تهدیدات پیرامونی، تابع تعداد دولتها و کشورهای همجوار آن می باشد؛ بنابراین راز وجود امنیت ملی، داشتن مرزهای مطمئن می باشد. با نگاهی به تاریخ روابط ایران با همسایگان خود می توان دریافت که غرب کشور ایران از مهمترین کانون های تنش و خطر بوده است. کشور عراق همسایه غربی ایران و استان دیاله به عنوان یکی از استان های شرقی آن، دارای 380 کیلومتر مرز مشترک با جمهوری اسلامی ایران می باشد. هدف از این پژوهش، پاسخ به این سوال است که فرصت ها و تهدیدهای متصور اثرگذار بر امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران چیست؟ این پژوهش از نوع توصیفی با رویکرد تحلیلی می باشد. داده های پژوهش به روش اسنادی و مشاهدات میدانی(مصاحبه، عکس، فیلم و نقشه و...) جمع آوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، فرصت هایی که در استان دیاله بر امنیت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران تاثیر مستقیم و مثبتی دارند را می توان در حوزه های اقتصادی- عمرانی، سیاسی، فرهنگی – اجتماعی، زیست محیطی – کشاورزی، جغرافیایی، نظامی –امنیتی و نوین جا نمایی نمود و از سوی دیگر تهدیدها را نیز می توان در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی – اجتماعی، زیست محیطی، جغرافیایی، نظامی –امنیتی و نوین برشماری کرد که تاثیر مستقیم و منفی بر امنیت مرزی ج.ا.ا ایران در محدوده مورد مطالعه دارند.
محبیان, علی اکبر, & سعادتی, حسن. (1403). فرصت ها و تهدیدات استان دیاله عراق بر امنیت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران. جغرافیای نظامی و امنیتی, (), -.
MLA
علی اکبر محبیان; حسن سعادتی. "فرصت ها و تهدیدات استان دیاله عراق بر امنیت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران", جغرافیای نظامی و امنیتی, , , 1403, -.
HARVARD
محبیان, علی اکبر, سعادتی, حسن. (1403). 'فرصت ها و تهدیدات استان دیاله عراق بر امنیت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران', جغرافیای نظامی و امنیتی, (), pp. -.
VANCOUVER
محبیان, علی اکبر, سعادتی, حسن. فرصت ها و تهدیدات استان دیاله عراق بر امنیت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران. جغرافیای نظامی و امنیتی, 1403; (): -.